Perfekt nyårsmiddag!
Helstekt hjortfilé eller ytterhjortfilé med råstekt potatis och hjortronsås
Råstekt potatis:
Sätt ugnen på 175 grader.
Hyvla fast potatis tunt med en mandolin. Lägg i en bunke med vatten så att stärkelsen försvinner. Låt potatisen rinna av i ett durkslag. Stek på båda sidorna i en stekpanna med rikligt med smör och en skvätt olja. Salta. Lägg över potatisen på en plåt. Hit går att förbereda. Sätt in i ugnen tills potatisen är klar, cirka 15 minuter.
Hjortronsås:
Ta en liten burk creme fraiche och blanda med några matskedar hjortronsylt. Smaka av med lite salt och peppar.
Förbered någon grönsak. Så här års passar det utmärkt med brysselkål.
Krydda hjortfilén med salt och peppar, eventuellt lite timjan eller andra örter som du tycker om.
Stek i stekpanna med smör och olja. Sätt en köttermometer och stek till önskad innertemperatur. Kom ihåg att låta köttet vila en stund innan du skär upp det i fina skivor.
Röd: 53 grader. Medium: 58 grader. Välstekt: 63 grader. Om du kör klart köttet i ugnen rekommenderar vi en ugnstemperatur på 120 grader.
Lägg upp vackert på en tallrik. Smaklig måltid!