Stekt hjortytterfilé med äppelsky
Med äppel- och kronärtskocksfräs. Se till att köttet är rumstepererat innan du steker, då får du ett saftigt och gott kött som inte släpper så mycket köttsaft.
Tid: 40 min.
Till 4 personer
600 g ytterfilé av hjort
2 äpplen
1 burk kronärtskockshjärtan (390 g)
½ gul lök
2 msk + 2 msk smör
1 krm + 1 tsk salt
1 krm + 2 krm nymald svartpeppar
Äppelsky
4 dl vatten
2 msk konc. kalvfond
3 msk muskovadosocker
2 msk äppelcidervinäger
½ msk Maizena majsstärkelse
1 krm salt
Garnering
½ äpple
Timjan
Tillbehör
Kokt potatis
Gör så här
1. Skala och kärna ur äpplena. Spara skal och kärnhus till skyn. Skär dem och de avrunna kronärtskockshjärtana i 2 cm stora bitar. Skala och finhacka löken.
2. Stek äpple, kronärtskockshjärta och lök i 2 msk smör tills det fått färg och blivit mjukt. Krydda med 1 krm salt och 1 krm peppar. Ställ åt sidan så länge.
3. Äppelsky: Lägg äppelresterna i en kastrull och tillsätt vatten, fond, socker och vinäger. Låt koka ca 10 min. Sila skyn. Rör ut majsstärkelsen i lite kallt vatten. Vispa ner redningen i skyn och koka upp. Smaka av med salt och peppar.
4. Skär köttet i ca 2 cm tjocka skivor. Strö på 1 tsk salt och 2 krm peppar. Bryn köttet i 2 msk smör ca 2 min på varje sida.
5. Kärna ur äpplet till garnering och skär det i små tärningar. Lägg dem i såsen före servering. Servera med äppelfräs, sås och kokt potatis. Garnera med timjan.
Smaklig måltid!
Se vår prislista och vägbeskrivning till butiken! Välkommen!
Recept av Erik Olofsson, Allt om Måltiden.