Vildsvinsfilé med fyllning

IMG_4836

Lägg ett snitt längs hela filén, alltså på längden. Se upp så du inte skär igenom den helt.
Bryt isär filén så att den blir platt och krydda den med salt och svartpeppar.

IMG_4844

Jag tycker det räcker så, men för den kreativa kocken öppnar sig här olika möjligheter med att fylla filén med godsaker, t.ex. bacon och enbär eller tag vad du har och tycker om.
I detta fall gjorde kocken en fyllning av sidfläsk, schalottenlök, vitlök, champinjoner och tranbär, toppat med persilja. 
Servera med jordärtskocksgratäng, sås och någon grönsak. Varför inte passa på att rosta lite tomater samtidigt som gratängen tillagas. För att göra hela receptet, börja med gratängen och sedan gör du fyllning, sås och kött under tiden gratängen går klart i ugnen. 

Fyllning:
Tärna sidfläsk och champinjoner.
Stek på sidfläsket en stund och tillsätt sedan champinjoner och lök. Stek tills champinjonerna är klara och löken blivit mjuk.
Lägg i en näve torkade tranbär och lite persilja. 

IMG_4842

Sås
Ta en del av fyllningen och lägg i en kastrull. Tillsätt grädde och mjölk, lite fond och låt koka ihop till en sås. Smaka av och tillsätt eventuellt mer fond, kryddor och tomatpuré.

Bryn köttet och låt det gå klart under lock i stekpannan på eftervärme eller låg värme.

IMG_4845

Lägg fyllningen ovanpå köttet.

IMG_4847

 Jordärtskocksgratäng:
1 kg tunt skivad potatis
0,5 kg tunt skivad jordärtskocka
1 tunt skivad gul lök, alternativt schalottenlök
4,5 dl grädde
3 dl mjölk
2 hackade vitlöksklyftor
1 tsk svartpeppar
1,5 tsk salt

Sätt ugnen på 200 grader. 
Lägg potatis, jordärtskockor och lök i en ugnssäker form.
Blanda grädde, mjölk, vitlök, salt och peppar och häll blandningen över potatisen. 
Grädda mitt i ugnen ca 50 minuter. 

Rostade tomater
Dela körsbärstomater
Ta lämplig form och häll lite olivolja i botten.
Lägg tomaterna med snittytan upp. 
Krydda med lite salt och peppar och ytterligare en skvätt olivolja.
Låt tomaterna gå i ugnen samtidigt som gratängen.
Häll eventuellt lite honung över tomaterna när du tagit ut dem från ugnen. 

Servera kött, gratäng, sås och rostade tomater.
Smaklig måltid!

IMG_4853