Vildsvinsragu
Ragu med rostade rotfrukter. Ragun kan förberedas två dagar innan den ska serveras.
Tid: 30 min + 1 tim + 20 min + 30 min i ugn
Till 6 personer
700 g grytbitar av vildsvin
300 g champinjoner
3 gula lökar
1 vitlöksklyfta
2 msk + 1 msk smör
1 tsk salt
2 krm nymald svartpeppar
5 dl rött vin
5 dl vatten
4 msk konc. vilt- och kantarellfond
2 msk Maizena majsstärkelse
Rotfrukter
1½ kilo blandade rotfrukter, t ex palsternacka, morötter, rödbetor eller potatis
2 msk hackad timjan
2 msk rapsolja
2 tsk salt
2 krm nymald svartpeppar
Timjan
Garnering
50 g rökt sidfläsk
50 g champinjoner
1 msk smör
1½ dl syltlök
1 dl hackad persilja
Gör så här
1. Putsa grytbitarna. Strimla fläsket. Ansa svampen och skär den i fjärdedelar. Skala och finhacka lök och vitlök.
2. Bryn köttet i 2 msk smör i en stekpanna tills det fått fin färg. Krydda med salt och peppar och lägg över köttet i en gryta.
3. Fräs fläsk, champinjoner, lök och vitlök i 1 msk smör. Lägg över i grytan. Tillsätt vin, vatten och fond. Koka ragun tills köttet känns mört, ca 1 tim och 20 min.
4. Rotfrukter: Sätt ungnen på 250°. Skala och skär rotfrukterna i klyftor eller bitar. Blanda dem med timjan, olja, salt och peppar på en plåt med bakplåtspapper. Rosta mitt i ugnen ca 30 min. Rör om några gånger under tiden.
5. Blanda majsstärkelse med lite kallt vatten och rör om ner det i ragun. Koka upp.
6. Skär fläsket till garnering i ca 2 cm stora bitar. Stek fläsk och champinjoner i smör tills de fått fin färg och blanda ner i ragun. Rör ner syltlök och strö över persilja. Servera grytan med de ugnsrostade rotfruktern, garnera med timjan.
Smaklig måltid!
Se vår prislista och vägbeskrivning till butiken! Välkommen!
Recept av Erik Olofsson, Allt om Måltiden.